elinsfavoriter

Brownie cupcakes med nutella och krämig marshmallow..

Publicerad 2015-03-15 12:05:00 i Cupcakes och muffins,

Tänk dig en härlig blandning av nutella, brownie och fluffig marshmallow! Kan bara säga en sak.. mums! Så enkla att baka men oj vad gott det är. Dessa får mig att tänka tillbaka på när man sitter ute och grillar marshmallows över öppen eld med vänner och familj, riktigt härligt!
Ingredienser
12 stycken
 
100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
50 g mörka chokladknappar
ca 3-4 msk Nutella

Garnering:
en påse marshmallows
 
 
 
Gör så här:
 
 
  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ihop ägg och socker. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål.
  2. Häll smöret över ägg- och sockerblandningen och vänd sedan ner de torra ingredienserna.Tillsätt chokladen och nutellan och blanda till en fin smet.
  3. Sätt 12 muffinsformar i en muffinsplåt och använd 2 matskedar för att portionera ut smeten i formarna.
  4. Grädda i mitten av ugnen 15-18 minuter lite beroende på vad man har för ugn.
  5. Dela marshmallowsen om de är stora. Ta ut formen, lägg på en marschmallow på varje brownie utan att trycka till, och sätt sedan in plåten i ugnen igen.
  6. Grädda i ca 3-6 minuter till, men håll koll på marschmallowsen så att de inte bränns. De ska stiga och få lite färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund, sedan är det klart att avnjutas! Lycka till :D

Tre lika tårtbotten..

Publicerad 2015-03-15 11:11:00 i Tårtor,

Innan jag började blogga här så använde jag mig alltid utav ett vanligt recept ur receptboken när jag gjorde tårtbotten, men nu använder jag mig bara av en sak, "3 lika delar". Blir supernöjd varje gång och man slipper dessutom hålla reda på en massa mått, som ibland, bara kan bli rörigt. Så i detta inlägg tänkte jag tipsa om hur det går till. Har ni några funderingar eller frågor så är det bara att ställa dem i kommentarfältet! :)
 
 
 
Med lika delar menar man precis som det låter. Man mäter upp lika delar av ägg, socker bakpulver och mjöl och använder sig inte av några dl, msk eller tsk. Man utgår alltså ifrån äggen. Mer ägg ger en högre tårtbotten. För er som inte har hört talas om "lika delar" innan, så kommer här en liten beskrivning, och som jag sa innan, har ni några funderingar så är det bara att ni hör av er!
 
Tårtbotten tre lika delar

Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 ägg

Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 ägg
 
 
Gör så här:
  1. Knäck äggen i ett glas. Ta fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen är. Gör likadant med mjölet i det tredje glaset.
  2. Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 av mjölet mot kakao.
 
När man sen ska tillsätta bakpulvret så är det dessa mått som ni går efter..
 
2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver
 
Nu är det dags att blanda ihop alla ingredienser..
 
  1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp eller köksmaskin tills det blir vitt och pösigt, det kan ta 5-10 minuter.
  2. Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i nedre delen av ugnen. Hur lång tid det tar är beroende på hur många ägg ni använder.
 
2 ägg, grädda ca 20 minuter
3-4 ägg, grädda ca 25-30 minuter
5-6 ägg, grädda ca 35-40 minuter
 
Tiderna kan absolut variera beroende på vilken ugn man har, men dessa ska man gå efter. Öppna dock inte ugnsluckan de första 20 minuterna, eftersom att botten kan då sjunka ihop! Känn i mitten på formen med en sticka, stickan ska vara torr. Tag ut och låt svalna i formen. Frys sedan botten en stund, blir lättare att dela i 3 lika delar då utan att smula sönder. Jag vet, jag har provat :) Nu är botten redo att användas. Hoppas ni förstår beskrivningen någorlunda. Lycka till med bakandet! :)

Fluffig chokladmousse med smak av apelsin, kaffe och mandel..

Publicerad 2015-03-13 09:04:00 i Desserter,

Det är enkelt att laga underbar hemmagjord chokladmousse. Denna moussen smaksätts med apelsin och kaffe och garneras med riven choklad och mandelspån..Perfekt att bjuda vänner och familj på! 
 
 Ingredienser

125 g mörk blockchoklad
2 äggulor
3 msk florsocker
rivet skal av 1/2 apelsin
4 msk starkt bryggt kaffe
3 dl vispgrädde
 
Garnering:
Riven choklad
(vit eller mörk)
Mandelspån
 
Gör så här:
 
  1. Bryt chokladen i små bitar och smält den i en skål över vattenbad. Låt chokladen svalna lite.
  2. Rör ner äggulorna en i taget i chokladen och rör väl mellan varje. Tillsätt florsocker, apelsin och kaffe och låt smeten svalna.
  3. Vispa grädden, men inte alltför hårt. Vänd ner den i smeten och fördela den sedan i portionsskålar. Låt sedan moussen stå i kylen ett par timmar. Garnera med riven choklad och mandelspån före servering. Lycka till :)

Om

Min profilbild

Hej! Jag är baktokig, glad och omtänksam tjej på 23 år. Bor i Aneby, Jönköpings län med mina föräldrar och en bror som är 17 år. Men spenderar numera det mesta av min tid hos min fantastiska pojkvän som bor i Boxholm. Studerat både hotell-och restaurang, samt bageri- och konditori. Jag älskar att baka och laga mat, det är min stora passion och jag blir så glad av det! Det är som terapi för själen :) Jag brukar även se på filmer, gå på hockeymatcher, vara ute på långa promenader och träna när jag hinner. Kommer på denna blogg dela med mig av mina favorit recept och lite annat smått och gott! Lämna gärna en kommentar eller två innan ni går så blir jag superglad! Tack och stor kram på er! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela