elinsfavoriter

Twixkakor

Publicerad 2012-08-24 07:53:00 i Bakverk, bakelser och bitar,

Twixkakor – Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten ! Mums ! 
 
Ingredienser
Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör

 

Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus  sirap  

 

Garnering:
200 gram mjölkchoklad

 

Gör så här: 

 

  1. Ställ ugnen på 175 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
  2. Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm och grädda i ca 20 minuter. Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme. ( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
  3. Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt. Under tiden smälter du mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svala kolafyllningen. Låt stå svalt. 
 
Tips: När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med till exempel en gaffel. Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

Dumlekakor

Publicerad 2012-08-14 17:52:00 i Småkakor/Småbröd,

Smidig och lätt kaka att göra, dessutom så är det väldigt gott. 
 
Ingredienser
 
1 dl socker
200 g margarin
3 dl vetemjöl
12 st dumlekolor
noblesse
 
 
Gör så här:
 
 
  1. Rör ihop socker, margarin och vetemjöl till en deg.
  2. Ställ degen kallt i minst 30 minuter. Rulla till en rulle och skär 24 bitar. Lägg dom i folieformar och tryck ner ½ dumlekola i varje.
  3. Grädda i 200 grader ca. 10-12 minuter Tag ut plåten och lägg 1 platta vanlig Noblesse på varje. När kakorna svalnat ställ dom kallt.
 

Klassiska kanelbullar

Publicerad 2012-08-14 15:13:00 i Vetebröd och bullar,

Inget går upp emot nybakade kanelbullar och ett glas kall mjölk...
 
Ingredienser

150 g Arla smör 
15-16 dl vetemjöl 
1 dl strösocker
2 krm salt
5 g jäst 
5 dl mjölk
 
Fyllning:
ca 100 g rumsvarmt Arla smör
4 msk strösocker
3 msk kanel
ev. lite riven madelmassa

Garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
 
 
 
Gör så här:
 
 
  1. Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt 7 dl av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen), socker, salt och jästen delad i mindre bitar.
  2. Värm mjölken till litegrann och rör ner den i mjölblandningen. Arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig. 
  3. Låt den jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225-250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25x50 cm.
  4. Bred ut fyllingen på degplattan. Rulla ihop degen och skär i mindre bitar. Lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper. 
  5. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter, låt svalna.

Om

Min profilbild

Hej! Jag är baktokig, glad och omtänksam tjej på 23 år. Bor i Aneby, Jönköpings län med mina föräldrar och en bror som är 17 år. Men spenderar numera det mesta av min tid hos min fantastiska pojkvän som bor i Boxholm. Studerat både hotell-och restaurang, samt bageri- och konditori. Jag älskar att baka och laga mat, det är min stora passion och jag blir så glad av det! Det är som terapi för själen :) Jag brukar även se på filmer, gå på hockeymatcher, vara ute på långa promenader och träna när jag hinner. Kommer på denna blogg dela med mig av mina favorit recept och lite annat smått och gott! Lämna gärna en kommentar eller två innan ni går så blir jag superglad! Tack och stor kram på er! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela