elinsfavoriter

Kanel-och kardemummasnurror

Publicerad 2013-05-16 14:31:00 i Vetebröd och bullar,

Bullfest, bullfest hela dan! Underbart goda snurror med både kanel och kardemumma. Mums! 
 
Ingredienser

150 g rumstempererat smör
1 dl socker
5 dl mjölk
35 g jäst
2 tsk grovmalen kardemumma
0,5 tsk salt
14 dl vetemjöl
 
Fyllning:

150 g smör
1 dl socker
2 msk kanel
2 msk kardemumma
+ 1 ägg till pensling & ev. pärlsocker
 
Gör så här:
 

  1. Vispa samman rumstempererat smör, socker, salt och kardemumma. Värm mjölken till nästan 37 grader, tillsätt jästen och låt den lösas upp.
    Häll mjölken över smörblandningen och rör medan du tillsätter mjölet, lite i taget. Arbeta degen i 5-10 minuter i maskin eller för hand och låt den sedan vila 45 minuter under bakduk.
  2. Rör samman smör, socker och kanel till fyllningen.Ta fram degen och dela den i två bitar. Kavla ut ena biten till en platt rektangel, ca 40×50 cm. Bred fyllningen över plattan.Vik degen med ett treslag från långsidan så man nu får en deg med tre lager, ca 15×50 cm.
  3. Skär degen i ca 2 cm breda längder. skär ett snitt i längderna så man får bitar som ser ut som byxor. Tvinna längderna runt varandra och knyt den till en knut.
  4. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa 20 minuter. Gör samma procedur med den andra deghalvan. Baka i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter. Mums! 

Sega lakritskolakakor

Publicerad 2013-05-16 14:13:00 i Småkakor/Småbröd,

Goda och smidiga kakor att baka, perfekt för lakritsälskaren. 
 
Ingredienser

200 g smör
2 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 påse turkisk peppar
 
Gör så här: 
 

  1. Rör ihop smör, socker, vaniljsocker, sirap och bakpulver till en jämn smet med en elvisp. Tillsätt sedan mjölet och knåda ihop till en bra deg. Häll i mortlad turkisk peppar. Mortla hur mycket ni känner för.
  2. Rulla till småkakor som du plattar till på toppen. Grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter. Färdigt! 

Saftig banankaka

Publicerad 2013-05-14 17:49:00 i Mjuka kakor,

En god och saftig kaka. Perfekt att göra om man har överblivna bananer med brunt skal liggandes någonstans. 
 
Ingredienser

3 st ägg
2 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 krm salt
4 st bananer
100 g smör
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
 
Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna. Om du använder flytande margarin behöver det inte smältas. Smörj och bröa en rund form ca 22 cm i diameter.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela detta receptet.
  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och rör till en jämn smet. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet.
  4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter. Låt kakan svalna några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Lägg formen över och låt svalna till rumstemperatur.
  5. Pudra över lite florsocker, sen är det klart för servering. Mums! 
 

Om

Min profilbild

Hej! Jag är baktokig, glad och omtänksam tjej på 23 år. Bor i Aneby, Jönköpings län med mina föräldrar och en bror som är 17 år. Men spenderar numera det mesta av min tid hos min fantastiska pojkvän som bor i Boxholm. Studerat både hotell-och restaurang, samt bageri- och konditori. Jag älskar att baka och laga mat, det är min stora passion och jag blir så glad av det! Det är som terapi för själen :) Jag brukar även se på filmer, gå på hockeymatcher, vara ute på långa promenader och träna när jag hinner. Kommer på denna blogg dela med mig av mina favorit recept och lite annat smått och gott! Lämna gärna en kommentar eller två innan ni går så blir jag superglad! Tack och stor kram på er! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela