elinsfavoriter

Prinsesstårta

Publicerad 2012-11-30 09:46:00 i Tårtor,

Denna tårtan gjorde jag i skolan, använde mig här av röd och svart marsipan men man kan använda sig av vilka färger man vill. Varför inte röd, grön, eller vit när vi närmar oss jul :) I skolan väger vi allt i gram men när jag bakar hemma använder jag mig av dl, msk, tsk m.m, funkar precis lika bra! 
 
Ingredienser
 
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
 
Fyllning:
Hallonsylt
ca 4-5 dl vispgrädde
4 dl marsankräm, eller
om man väljer att göra 
egen vaniljkräm
 
Garnering:
Ca 300 g marsipan, beror
på hur stor tårta ni gör
Florsocker
Ev. lite choklad
 
Gör så här:
 
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund springform, ca 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulvret och vänd ner detta i smeten och blanda om väl så det inte bildas några klumpar. Häll smeten i formen och grädda i nedre av ugnen i ca 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
  2. Gör vaniljkrämen och ställ den sen i kylskåpet för att svalna. Vispa grädden tjock, blanda ner lite vaniljkräm i grädden för att få en godare smak på grädden. 
  3. Skär tårtan i 3 bottnar, antingen med en tårtsåg eller med en vanlig tandad kniv. Den översta bottnen ska vara knappt 1 centimeter tjock. Den understa botten vänder du upp och ner på vilket gör att tårtan inte blir så torr längst ner. Bred på ett lager med hallonsylt, och över sylten ett lager med vaniljkräm. Lägg på andra botten och lägg på ett lager med grädde, försök och forma grädden som en kupol för att få höjden på tårtan som en prinsesståra ska ha. Lägg nu på den sista bottnen och täck med grädde så att inte tårtbottnen lyser i genom. 
  4. Färga marsipan i den färg man vill ha eller om man har köpt färdigfärgad marsipan. Kavla ut den så att den täcker hela tårtan även ner på kanterna, rulla upp den på kavlen och för den försiktigt över tårtan utan att det blir några veck nedtill, jämna av kanten med en kniv, Garnera med t.ex en ros, lite choklad och pudra över florsocker sen är den färdig att avnjutas. 

Minttoppar

Publicerad 2012-11-12 17:54:00 i Småkakor/Småbröd,

En väldigt god kaka som är superenkel att göra, en av mina absoluta favoriter av småkakor.
 
Ingredienser

1 dl florsocker
200 g smör eller margarin
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
 
Garnering:
100 g mörk blockchoklad
3-4 droppar pepparmintarom
 
Gör så här:
 
  1. Blanda socker, matfett och de båda mjölsorterna. Rulla degen till små bollar och lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper. Gör en liten fördjupning i kakans mitt. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakorna kallna på plåten.
  2. Smält blockchokladen i vattenbad eller mikron. Droppa i pepparminten. Fyll fördjupningen i kakan med mintchokladen. Låt kakorna stelna sen är de färdiga att ätas.

Frallor

Publicerad 2012-11-01 16:54:00 i Bröd,

Mjuka och saftiga frallor, blev riktigt bra med detta receptet. En del frallor har tendens att bli så kompakta, men dessa vart lyckade.
 
Ingredienser

50 gram jäst
6 dl mjölk
125 gram rumsvarmt margarin
11-12 dl vetemjöl, tillsätt
mer om det behövs
1 ½ tsk salt 
1 tsk bakpulver
 
Gör så här: 
 
  1. Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma mjölken till nästan fingervarmt. Rör ner mjölken och lös jästen. Tillsätt det rumsvarma smöret och lite av mjölet. Tillsätt även salt och bakpulver.
  2. Arbeta degen i maskin eller för hand minst 10 minuter. Tillsätt mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek.
  3. Ta upp på mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl så du får en smidigt men ändå inte för hård deg, utan den ska vara ganska lös. Dela degen i två bitar å fortsätt tills du har 16 små bitar. Forma till bollar. Kupa händerna runt frallorna och snurra dom i handflatorna mot underlaget så du spänner degens ovansida något och får släta ytor. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt ca 20 min.
  4. Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön precis före gräddning. Grädda i 200 grader ca 12-18 min, tills frallorna fått fin färg. Låt svalna utan bakduk för en lite knaprigare yta.
 
Brödet på jäsning.
 
Färdiga frallor.

 
Tips: Jag använde hälften vetemjöl och hälften rågmjöl till dessa frallor för att få lite grovare bröd. Men det är upp till var och en, ett litet tips på vägen bara! 

Om

Min profilbild

Hej! Jag är baktokig, glad och omtänksam tjej på 23 år. Bor i Aneby, Jönköpings län med mina föräldrar och en bror som är 17 år. Men spenderar numera det mesta av min tid hos min fantastiska pojkvän som bor i Boxholm. Studerat både hotell-och restaurang, samt bageri- och konditori. Jag älskar att baka och laga mat, det är min stora passion och jag blir så glad av det! Det är som terapi för själen :) Jag brukar även se på filmer, gå på hockeymatcher, vara ute på långa promenader och träna när jag hinner. Kommer på denna blogg dela med mig av mina favorit recept och lite annat smått och gott! Lämna gärna en kommentar eller två innan ni går så blir jag superglad! Tack och stor kram på er! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela