elinsfavoriter

Nötrullar med gräddfyllning

Publicerad 2011-11-19 14:49:00 i Bakverk, bakelser och bitar,

Underbara sötsaker som är lätta att älska, absolut inte svåra att göra heller, gäller bara att man hinner få ihop dem till rullar innan smeten stelnar helt.
 

Ingredienser
1 ½ dl hasselnötskärnor
1 dl strösocker
2 msk mjölk
75 g mörk blockchoklad
2 dl vispgrädde
100 g smör eller margarin
1 msk vit sirap
Rivet skal och saft av 1 apelsin
2 msk vetemjöl
Gör så här:
 
  1. Sätt ugnen på 150°C. Hacka hasselnötterna. Blanda nöthack, socker, matfett, mjöl, mjölk och sirap i en kastrull.
  2. Låt massan sjuda, under omrörning, på svag värme tills den tjocknar.
  3. Klicka ut smeten till 18 kakor på en bakpappersklädd plåt. Placera ”klickarna” med stora mellanrum, eftersom de flyter ut under gräddningen.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 min. Låt dem svalna något.
  5. Lossa kakorna försiktigt. Rulla ihop dem med ovansidan utåt. Låt rullarna kallna.
  6. Gör fyllningen: Vispa grädden. Riv blockchokladen. Blanda grädden med skal och saft av apelsin samt riven blockchoklad.
  7. Fyll ev en kaksprits med fyllning. Fyll rullarna med gräddfyllningen. Färdigt att servera.

Marshmallowkrämkakor

Publicerad 2011-11-12 17:12:00 i Bakverk, bakelser och bitar,

Underbara kakor som det allra flesta uppskattar. I min familj gick dem åt väldigt snabbt.
 

 
Ingredienser
1 tsk salt
2 ½ dl marshmallow-fluff
1 3/4 dl mjölk
1 ½- 2 dl florsocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
5 dl strösocker
7 dl vetemjöl
250 g rumstempererat smör
175 g rumstempererat smör
1 tsk balpulver
1 ½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200°C. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör om ordentligt. Tillsätt vaniljsocker.
  2. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat bunke. Rör ner sockersmeten och mjölken växelvis och lite i taget, i mjölblandningen. Låt smeten vila i kylen ca 30 min.
  3. Klicka ut smeten i 60 valnötsstora klickar på bak-pappersklädda plåtar, låt det vara ca 5 cm mellan klickarna.
  4. Grädda kakorna ca 10 min, tills kanterna har blivit hårda. Flytta över kakorna till ett galler och låt dem kallna där.
  5. Gör fyllningen: Vispa smör, florsocker, marsh-mallowfluff och vanilj-socker till en tjock smet.
  6. Klicka ut krämen på hälften av kakorna och lägg sedan på resten av kakorna som lock. Förvara i kylen.

Scones

Publicerad 2011-11-09 16:23:00 i Bröd,

Ett lätt recept som ger klassiska scones, perfekt med ost och marmelad.
 

Ingredienser
För 4 personer
3 dl mjölk
100 g smör
7-8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
Gör så här:
 
  1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  2. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
  3. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
  4. Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.
  5. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

Om

Min profilbild

Hej! Jag är baktokig, glad och omtänksam tjej på 23 år. Bor i Aneby, Jönköpings län med mina föräldrar och en bror som är 17 år. Men spenderar numera det mesta av min tid hos min fantastiska pojkvän som bor i Boxholm. Studerat både hotell-och restaurang, samt bageri- och konditori. Jag älskar att baka och laga mat, det är min stora passion och jag blir så glad av det! Det är som terapi för själen :) Jag brukar även se på filmer, gå på hockeymatcher, vara ute på långa promenader och träna när jag hinner. Kommer på denna blogg dela med mig av mina favorit recept och lite annat smått och gott! Lämna gärna en kommentar eller två innan ni går så blir jag superglad! Tack och stor kram på er! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela