elinsfavoriter

Nyttig mangoglass!

Publicerad 2016-02-07 09:46:00 i Desserter,

Nyttig och ljuvligt god, len glass helt utan tillsatt socker. Den går snabbt att göra och är perfekt när man är sugen på något sött och gott, men som samtidigt ska vara nyttigt.

 Ingredienser

2 portioner

225 g frysta mangobitar (1 paket)
½ fryst banan
½–1 dl naturell mild yoghurt 

Gör så här:

 

  1. Blanda alla ingredienserna i en mixer och kör tills du har en krämig glass. Ibland får man stanna mixern och trycka ner ingredienserna igen. Ät direkt eller förvara glassen i frysen. Täck glassen med plastfolie om den förvaras i frysen så det inte bildas skinn på glassen.
 
 
Tips! Det är supergott med lite kardemumma på toppen på glassen. Testa även att byta ut mangon mot andra bär och frukter. Lycka till! :) 
 

Underbara semlor!

Publicerad 2016-02-07 07:33:00 i Bakverk, bakelser och bitar,

Fick lust att baka semlor häromdagen. Dessa godingar är efter ett recept av Roy Fares, väldigt goda! :)
 
 Ingredienser 
 
Vetedeg - fördeg

200 g mjölk (2 dl)
260 g vetemjöl (4 dl)
25 g jäst

Tillsätt till fördegen

160 g vetemjöl (3 dl)
55 g ägg (1)
2 g salt (0,5 tsk)
5 g kardemumma, mald (1 msk)
100 g smör, rumstempererat
85 g strösocker (1 dl)


Vanilj- och mandelfyllning

400 g mandelmassa (köpt eller hemgjord)
5 g kardemumma, malen (1 msk)
70 g äggula (5)
90 g strösocker (1 dl)
30 g maizena majsstärkelse (0,5 dl)
1 vaniljstång
250 g mjölk, 3 % (2,5 dl)
15 g osaltat smör

Montering

2 dl grädde, vispad
florsocker
 
Gör så här:
 
  1. Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.
  2. Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör någon minut på låg hastighet, sen lite snabbare i cirka 7 minuter tills degen blivit glansig, fin och känns elastisk.
  3. Dela degen på 14 lika stora bitar, cirka 60 g per styck. Runda bullarna med händerna och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i rumstemperatur till dubbel storlek, cirka 1,5-2 timmar.
  4. Grädda mitt i ugnen på 210 grader och grädda i ca 8-10 min eller tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.
  5. Blanda kardemumma, äggula, socker och maizena i en bunke.Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt kallna i kylen minst 2 timmar. Blanda sedan lite i taget av vaniljkrämen med mandelmassan till en slät och fin kräm.
  6. Klipp med en sax av ett trekantigt lock. Fyll hålet med vanilj- och mandelkräm. Spritsa grädde ovanpå. Sätt på lock och pudra på florsocker.
 

Om

Min profilbild

Hej! Jag är baktokig, glad och omtänksam tjej på 23 år. Bor i Aneby, Jönköpings län med mina föräldrar och en bror som är 17 år. Men spenderar numera det mesta av min tid hos min fantastiska pojkvän som bor i Boxholm. Studerat både hotell-och restaurang, samt bageri- och konditori. Jag älskar att baka och laga mat, det är min stora passion och jag blir så glad av det! Det är som terapi för själen :) Jag brukar även se på filmer, gå på hockeymatcher, vara ute på långa promenader och träna när jag hinner. Kommer på denna blogg dela med mig av mina favorit recept och lite annat smått och gott! Lämna gärna en kommentar eller två innan ni går så blir jag superglad! Tack och stor kram på er! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela