elinsfavoriter

Mousser i mängder..

Publicerad 2015-02-17 14:27:18 i Tårtor,

I detta inlägget tänkte jag dela med mig olika recept på mousser som jag brukar använda till tårtor och olika bakelser, även som fyllning i muffins. Det är inte svårt att göra mousser och jag rekommenderar det absolut. Mousserna ni kan läsa om här nedan räcker till ett lager i en tårta på 20-25 cm.Kombinera gärna en lite syrlig fyllning som tex hallonmousse med en söt som mjölkchokladmousse. Sött och syrligt brukar alltid vara gott!
 
 
Skogsbärsmousse
225 g blandade bär
3 dl grädde
3-4 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
ca 3 msk socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp bären tillsammans med vaniljsocker och socker. Ta av dem från plattan och låt dem svalna något. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i bärmoset. Rör runt lite så att de smälter och blandas runt. Vispa grädden. När bärmoset svalnat helt vänder du i det i den vispade grädden. Blanda ordentligt. Låt stå i kylskåp tills dess att moussen stelnat.

Mangomousse
250-300 g färsk eller
fryst mango
3 dl grädde
3 gelatinblad
1/2 dl socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i fem minuter. Hacka mangon i mindre bitar. Koka upp den med en liten skvätt vatten samt sockret. Mixa den därefter tills den blir en slät puré. Värm upp den om den svalnat och lägg ner gelatinbladen. Blanda tills gelatinet smält. Låt purén svalna helt. Vispa grädden och blanda därefter ner mangopurén. Låt stå i kylen en stund innan du fyller tårtan med den.


Citronmousse
Saft av 3 citroner
150 g strösocker
2 1/2 dl vatten
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde

Koka upp citronsaft med socker o vatten tills sockret har löst sig. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten, krama efter 5 min ur bladen o vispa ner dem i den varma citronlagen. Ställ ner kastrullen i iskallt vatten o vispa med jämna mellanrum tills citronblandningen är helt kall. Vispa grädde o vänd ner i citronblandningen.
Låt stå i kylen ca 3-4 timmar.
 

Limemousse
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1 dl matlagningsyoughurt
0,75 dl socker
1 tsk rivet limeskal
0,5 dl limesaft (ca 2-3 limefrukter)
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Vispa creme fraiche, youghurt och socker tills sockret löst sig. Häll limesaften i en kastrill och värm upp det. Lägg därefter i gelatinbladen och rör tills de smält. Låt det svalna något. Rör ner det i youghurtblandningen och vänd sedan ner grädden. Låt stå i kylen en stund innan du fyller tårtan.

Passionsfruktsmousse
4 passionsfrukter
3 dl grädde
2 msk grädde
2 gelatinblad
1/2 dl socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Gröp ur passionsfrukterna och lägg fruktköttet i en kastrull tillsammans med sockret.  Koka upp fruktköttet, ta av det från plattan och låt svalna lite men ej helt. Krama ur gelatinbladen och lägg ner i fruktköttet. Rör om så det blandas ordentligt. Vispa upp grädden (ej för hårt). När fruktmoset svalnat HELT vänder du ner det i grädden och blandar ordentligt. Låt stelna i kylen ett par timmar innan du fyller din tårta.

Päronmousse
1 burk päronpuré
1 msk koncentrerad päronsaft
3 dl grädde
3 msk socker
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm päronpurén och saften, den ska dock ej koka. Blanda sedan ner gelatinbladen i purén och låt dem smälta. Låt blandningen svalna helt. Vispa upp grädden och blanda sedan ner päronblandningen. Låt stå i kylen några timmar innan du fyller din tårta.

Lingonmousse
225 g lingon
(frysta eller färska)
3 dl grädde
1 dl socker
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dem ligga i fem minuter. Koka upp lingonen med en liten skvätt vatten samt sockret. Mixa dem därefter tills det blir en slät puré. Värm upp den om den svalnat och lägg ner gelatinbladen. Blanda tills gelatinet smält. Låt purén svalna helt. Vispa grädden och blanda därefter ner lingonpurén. Låt stå i kylen några timmar innan du fyller tårtan med den.

Vaniljmousse
2dl creme fraiche
2 dl färdig vaniljsås
1/2 dl socker
1 /2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 dl vispad grädde

Rör ihop creme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten o smält det sedan i en kastrull. Rör ner gelatinet i vaniljröran. Vispa grädden hårt och vänd ner i den avsvalna vaniljröran.
Låt stå över natten övertäckt i kylen.


Vit chokladmousse
100 g vit choklad
2,5 dl grädde
1/2 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Vispa 2 dl av grädden (inte för hårt) och koka upp resten. Hacka chokladen fint och häll sedan över den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet (krama inte ur det) och rör tills det är smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar innan du fyller din tårta.

Mjölkchokladmousse
100 g mjölkchoklad
2,5 dl grädde
1/2 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten i tio minuter. Vispa 2 dl av grädden (inte för hårt) och koka upp resten. Hacka chokladen fint och häll sedan över den kokta grädden över och rör till en slät massa. Lägg i gelatinet (krama inte ur det) och rör tills det är smält. Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och låt stelna i kylen ett par timmar innan du fyller din tårta.

Lakritsmousse
3 dl grädde
100 g lakritsgodis, tex Kick
eller lakritsbåtar

Häll grädden i en kastrull. Dela godiset i mindre bitar och lägg ner det i grädden. Värm grädden tillsammans med godiset under upprörning. Det ska INTE koka, då förstörs fluffet. När godiset har smält, häll upp blandningen i en bunke och låt svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå i minst fem timmar. När blandningen stått tillräckligt länge i kylen så vispar du upp den till ett hårt fluff.
 
Hallonmousse
(kan bytas ut mot blåbär, jordgubb, björnbär)

250 g hallon, frysta
3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
3-4 gelatinblad
ev. 2-3 msk socker

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp hallonen tillsammans med en skvätt vatten. Låt dem koka tills de blir mos. Ta av dem från värmen. Lyft upp gelatinbladen lägg dem i hallonmoset. Rör om tills de har smälts och blandats i moset. Vispa grädden.När hallonmoset svalnat helt så vänder du ner det i grädden och blandar ordentligt. Ställ i kylskåp i ca 3-4 timmar.
 
 
Om ni har några frågor/funderingar så går det bra att ställa dem i kommentarfältet! Lycka till med era mousser. Kram :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Hej! Jag är baktokig, glad och omtänksam tjej på 23 år. Bor i Aneby, Jönköpings län med mina föräldrar och en bror som är 17 år. Men spenderar numera det mesta av min tid hos min fantastiska pojkvän som bor i Boxholm. Studerat både hotell-och restaurang, samt bageri- och konditori. Jag älskar att baka och laga mat, det är min stora passion och jag blir så glad av det! Det är som terapi för själen :) Jag brukar även se på filmer, gå på hockeymatcher, vara ute på långa promenader och träna när jag hinner. Kommer på denna blogg dela med mig av mina favorit recept och lite annat smått och gott! Lämna gärna en kommentar eller två innan ni går så blir jag superglad! Tack och stor kram på er! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela