Kokos-och marängbakelse med färska bär..
Här kommer ett recept bakelse gjord på maräng, kokos och valfria bär. Detta är ett bra alternativ att servera till de som inte tål hasselnötter eftersom detta är en annan variant av budapestbakelser.. vansinnigt gott!
Ingredienser
Marängen:
6 st äggvitor
3 dl strösocker
2,5 dl + 1 dl riven kokos
½ dl marsanpulver för kokning
½ dl potatismjöl
Fyllning:
4 dl vispgrädde
250 gram valfria bär
Garnering:
50 g smält choklad
Grädde och bär
Florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Rosta 2,5 dl kokos i en stekpanna på medelhög värme, rör om då och då så det inte bränns. Ta pannan från värmen. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tillsätt sedan sockret lite i taget under vispning. Vispa till en fast maräng.
- Blanda rostad kokos med marsanpulver och potatismjöl. Vänd ner blandningen försiktigt i marängen.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Spritsa smeten i långa strängar tätt bredvid varandra. Spritsa så att strängarna går parallellet längs med plåtens långsida. Strö över resten av kokosen. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. Ta ut plåten och vänd över bottnen på ett nytt bakplåtspapper. Dra av pappret från bottnen och låt svalna.
- Vispa grädden fast och bred ut över marängbottnen. Sprid ut bären. Rulla till en fast rulle med hjälp av pappret. Se till att skarven hamnar nedåt så rullen håller ihop. Servera som hel stubbe eller som bakelser. Ringla choklad, spritsa grädden och pudra över florsocker innan servering. Klart!
Ett litet tips: När ni väl blandat ihop marängsmeten så måste den in i ugnen så snabbt som möjligt, annars finns risken att marängen kommer bli mjuk och inte bli sådär härligt frasig som man vill :)