elinsfavoriter

Karamel och chokladcupcakes!

Publicerad 2015-02-22 13:11:00 i Cupcakes och muffins,


Ingredienser

Cupcakes:
 
75 g smör
1 1/2dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 dl varmt vatten
1 dl kakao
2 ½ dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
13 st mjuka kolor
50 g hackad mörk choklad
 
Swiss Meringue Caramel Buttercream:
 
4 st stora äggvitor
2 ½ dl socker
250 g smör
1 dl karamelliserad mjölk
 
Gör så här:
 
1. Vispa det rumstempererade smöret och sockret mjukt och luftigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa ordentligt till en jämn smet. Blanda samman det varma vattnet och kakaon i en skål. Vispa till det löst sig helt. Vispa sedan ner det i smeten. Sikta ner övriga ingredienser och vänd försiktigt ned dem tillsammans med den hackade chokladen tills allt blandat sig. Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till cirka hälften. Tryck därefter ner in kola i varje form. Grädda i 180 grader i cirka 20 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.
 
2. Innan du börjar med fyllningen kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
3. Du ska nu vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan inte når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.
 
4. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. När allt smör är tillsatt fortsätter du att vispa marängsmörkrämen tills den är jämn och glansig. Tillsätt sedan den kokade kondenserade mjölken lite i taget tills du fått en smak du gillar. En deciliter brukar vara lagom, men det är olika från person till person. Det som blir över i burken med kola kan du antingen använda till annat eller frysa in till en annan gång. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på avsvalnade cupcakes. Sikta över lite kakao eller dekorera med strössel. Servera!

Kommentarer

Postat av: Gabriella

Publicerad 2015-02-22 18:29:03

åh jisses, de där vill jag ha, haha!

Svar: Smaskigt! :)
Elin Jansson

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Hej! Jag är baktokig, glad och omtänksam tjej på 23 år. Bor i Aneby, Jönköpings län med mina föräldrar och en bror som är 17 år. Men spenderar numera det mesta av min tid hos min fantastiska pojkvän som bor i Boxholm. Studerat både hotell-och restaurang, samt bageri- och konditori. Jag älskar att baka och laga mat, det är min stora passion och jag blir så glad av det! Det är som terapi för själen :) Jag brukar även se på filmer, gå på hockeymatcher, vara ute på långa promenader och träna när jag hinner. Kommer på denna blogg dela med mig av mina favorit recept och lite annat smått och gott! Lämna gärna en kommentar eller två innan ni går så blir jag superglad! Tack och stor kram på er! :)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela