Frukttårta
Supergod tårta med frukt och hallongrädde istället för vanlig grädde, mums :)
Ingredienser
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
Hallonsylt
ca 4-5 dl hallongrädde( vispad
grädde + hallonsylt )
4 dl marsankräm, eller
om man väljer att göra
egengjord vaniljkräm
Garnering:
Frukter av olika slag,
t.ex banan, äpple, apelsin,
hallon och kiwi
mandel till kanterna
tårtgelé (räcker att pudra med
florsocker på frukten om den ska
ätas samma dag så slipper den bli brun)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund springform, ca 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulvret och vänd ner detta i smeten och blanda om väl så det inte bildas några klumpar. Häll smeten i formen och grädda i nedre av ugnen i ca 40 minuter. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
- Gör vaniljkrämen och ställ den sen i kylskåpet för att svalna. Vispa grädden tjock, blanda ner lite vaniljkräm i grädden för att få en godare smak på grädden.
- Skär tårtan i 3 bottnar, antingen med en tårtsåg eller med en vanlig tandad kniv. Den översta bottnen ska vara knappt 1 centimeter tjock. Den understa botten vänder du upp och ner på vilket gör att tårtan inte blir så torr längst ner. Bred på ett lager med hallonsylt, och över sylten ett lager med vaniljkräm. Lägg på andra botten och lägg på ett lager med hallongrädde över hela tårtan, även på kanterna. Fördela sedan frukten på tårtan så att inte hallongrädden syns ovanpå på tårtan. Pudra med florsocker om den ska ätas samma dag, annars använd dig utav tårtgelé så håller sig frukten bättre. Strö lite mandel på sidorna, sen är tårtan färdig för servering.