Klassiska kanelbullar
Inget går upp emot nybakade kanelbullar och ett glas kall mjölk...
Ingredienser
150 g Arla smör
15-16 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 krm salt
5 g jäst
5 dl mjölk
Fyllning:
ca 100 g rumsvarmt Arla smör
4 msk strösocker
3 msk kanel
ca 100 g rumsvarmt Arla smör
4 msk strösocker
3 msk kanel
ev. lite riven madelmassa
Garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker
Gör så här:
- Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt 7 dl av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen), socker, salt och jästen delad i mindre bitar.
- Värm mjölken till litegrann och rör ner den i mjölblandningen. Arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig.
- Låt den jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225-250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25x50 cm.
- Bred ut fyllingen på degplattan. Rulla ihop degen och skär i mindre bitar. Lägg i bullformar eller på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter, låt svalna.