Räkcheesecake med löjrom..
Gjorde tre rätters middag igår, detta hade jag som förrätt. En frisk förrätt, perfekt för räkälskaren. Väldigt uppskattad.

Ingredienser
8-10 personer
Botten:
200 g kavring
75 g smält smör
Fyllning:
4 gelatinblad
1 kg räkor med skal eller
350 g räkor i lag
1 msk citronsaft
2 msk finhackad rödlök
80 g röd stenbitsrom
300 g philadelphiaost
2 dl creme fraiche
2-3 msk hackad dill
½ tsk cayennepeppar
salt
3/4 dl mjölk
Garnering:
valfri rom
dill, rödlök
Gör så här:
- Börja med botten: Tryck fast plastfolie i bottnen av en springform. Skär bort kanterna på brödet. Dela brödet i mindre bitar och låt sedan brödbitarna ligga och torka en stund i rumstemperatur.
- Smält smöret och blanda med brödbitarna i en matberedare, mixa till en jämn smulmassa. Tryck ut kavringssmulet i bottnen av formen, ställt kallt i kylen.
- Gör fyllningen: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 10 min.
- Skala räkorna eller låt de som legat i lag rinna av väl. Lägg ev undan en del räkor till garnering. Grovhacka resten av dem.
- Blanda räkor, citronsaft, lök, rom, färskost, creme fraiche, dill och cayennepeppar. Smaka av med salt.
- Krama ur gelatinbladen och smält dem i mjölken i en kastrull på svag värme. Låt gelatinet svalna något innan du rör ner det i räksmeten. Häll räksmeten i formen och låt tårtan stelna i kylen ca 4 tim. Garnera med räkor, rom, dill och tunna rödlöksringar. Servera.