Semlor med mandelmassa och blåbärsgrädde
En liten kalorisnålare variant, med blåbärsgrädde istället för vanlig grädde. Riktigt gott, det kan jag lova!

Ingredienser
50 g smör
2.5 dl mjölk
50 g jäst
2 krm salt
½ dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 ägg
8-10 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl matlagningsgrädde
Inkråmet från semlorna
Garnering:
5 dl vispad grädde
2,5 dl blåbär
Florsocker att pudra över
Gör så här:
- Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37°. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt 30 min.
- Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till runda bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa övertäckt 30 min. Grädda mitt i ugnen 5–7 min. Låt svalna på galler under bakduk.
- Skär ett lock i varje bulle och gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och matlagningsgrädde. Smaksätt ev med likör eller konjak. Fyll bullarna med blandningen.
- Vispa grädden och tillsätt mosade blåbär och spritsa eller klicka ut den på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker. Klart att avnjutas!!
